بررسی رایانه جیبی ایسوس و مشخصات آن

بازار مینی کامپیوترها از دو سال گذشته به شدت جذاب و داغ شده به گونهای که بسیاری از تولیدکنندگان رایانه شخصی و نوتبوک به سمت تولید مینی رایانه رفتند.
کمپانی ASUS که همواره به دلیل سبک طراحی خاص و جذاب محصولات خود در مرکز توجه قرار دارد، به تازگی خبر از تولید مینی کامپیوتر VivoStick TS10 داده است. ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 (Asus VivoStick PC TS10) که توسط ایسوس ساخت شده است، یکی از این مینی کامپیوترهای جذاب است.
رایانه جیبی ایسوس :
سری stick PC به خانوادهی کامپیوترهای جیبی کمپانی ایسوس اطلاق میشود و ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 جدیدترین عضو این خانواده است. کامپیوترهای جیبی همانطور که از اسمشان مشخص است، دقیقا یک کیس کامل را در جیب شما جای میدهند و با خریداری آنها میتوانید به یک رایانه در ابعاد ها کوچک دسترسی داشته باشید.
برای آن دسته از کاربرانی که علاقه دارند سیستم عامل ویندوز را به طور کامل و بر روی یک گجت هوشمند بسیار کوچک در برگزیدن داشته باشند، این رایانه جیبی گزینهی ایدهآلی است. شما در گردانیدن، مدرسه و حتی خانه میتوانید ویوو استیک پی سی را به هر مانیتوری که از پورت اچ دی ام آی برخوردار است، متصل کنید و در پهنا چند دقیقه، آن نمایشگر را به رایانه اختصاصی خودتان تبدیل کنید. پیش از این که به سراغ عملکرد این دیوایس جذاب برویم، بهتر است به مشخصات آن نگاهی داشته باشیم و در واقع کانفیگ سخت افزاری این رایانه کوچک را متوجه شویم.
مشخصات ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10
مشخصات نرم افزاری و سخت افزاری رایانه جیبی ایسوس مدل تی اس 10 را در لیست زیر مشاهده میکنید:
- طول بدنه: ۱۳۵ میلیمتر (۵.۳ اینچ) ضخامت: ۱۶.۵ میلیمتر (۰.۶ اینچ) پهنا: ۳۶ میلیمتر (۱.۴ اینچ)
- وزن: ۷۵ گرم
- رنگ: مشکی
- جنس بدنه: پلاستیک و فلز
- پردازنده: چیپست اینتل اتم x5 سری Z8350 (به همراه پردازشگر گرافیکی اینتل اچ دی گرافیکس)
- فرکانس پردازنده: ۱.۹۲ گیگاهرتز (فرکانس پایه ۱.۴۴ گیگاهرتز)
- محتویات جعبه: ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 ، آداپتور برق ۱۸ واتی، کابل میکرو یو اس بی، کابل اچ دی ام آی، هولدر مخصوص برای چسباندن به بدنهی نمایشگر، فرم خدمات پس از فروش و ۲ دفترچه راهنما به زبانهای مختلف
- تاییدیههای دریافت شده: CB/CE/FCC/UL/WiFi/RF
- امکانات ارتباطی: بلوتوث ۴.۱ و وای فای 802.11 a/b/g/n/ac
- سیستم عامل: نسخهی هوم ویندوز ۱۰ مایکروسافت (۶۴ بیت)
- حافظه رم: ۲ گیگابایت حافظه رم از نوع پنلهای LPDDR3 با فرکانس ۱۶۰۰ مگاهرتز
- ظرفیت داخلی: ۳۲ گیگابایت از نوع حافظههای فلش eMMC + میزان ۱۰۰ گیگابایت فضای رایگان ابری ایسوس تا یک سال
- پورتها: میکرو یو اس بی (ورودی برق)، یو اس بی ۳.۰، یو اس بی ۲.۰، جک ۳.۵ میلیمتری هدفون (و میکروفون) و اچ دی ام آی (خروجی)
- نرم افزارهای نصب شده بر روی سیستم عامل: آنتی ویروس (نسخه آزمایشی رایگان)، Adobe Acrobat Reader، Remote GO، ASUS Business Manager، ASUS Product Registration Program، ASUS WebStorage، EZ Update، Media Streamer و نسخه آزمایشی رایگان آفیس
طراحی و ساخت
ایسوس یکی از بزرگ ترین کمپانیهای بزرگ دنیای فناوری است که در شاخههای مختلفی در حوزهی رایانه و قطعات جانبی آن فعالیت میکند و به همین سبب، محصولات این برند تایوانی اهمیت بالایی در سبک زندگی روزمرهی کاربران دارند. چند سالی است که ایسوس سبک طراحی ذن (ZEN) را معرفی کرده که ریشههای فرهنگ شرقی و این فلسفهی فکری همانند سادگی، آرامش و هماهنگی در آن دیده میشوند.
رایانه جیبی ایسوس ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 نیز دقیقا همین سبک طراحی را دنبال میکند و از بدنهی ساده و یکدستی برخوردار است. بدنهی پلاستیکی این رایانه جیبی از جنس مرغوبی برخوردار است و در دست دریافت آن، حس خوبی به کاربر میدهد. با توجه به این که کوچک بودن، مهمترین ویژگی کامپیوترهای جیبی به حساب میآید، رایانه جیبی ایسوس نیز از ابعاد ها کوچکی برخوردار است و به راحتی میتوانید آن را داخل جیب لباس، کوله پشتی و حتی کیف پول خودتان قرار دهید؛ درست همانند این که یک حافظهی فلش یو اس بی خریداری کردهاید، اما با طول و پهنا و چاقی کمی بیشتر.
دکمهی خاموش و روشن کردن رایانه جیبی ایسوس ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 در بالای آن قرار گرفته و قسمت دیگر هم به پورت اچ دی ام آی برگزیدن داده شده است. این قسمت با یک درپوش پلاستیکی استوار محافظت میشود که البته هنگامی که دیوایس را به یک نمایشگر متصل میکنید، میتوانید این درپوش را بر روی سمت دیگر آن قرار دهید تا از فشرده شدن اتفاقی دکمهی پاور جلوگیری شود. بر روی سطح بدنه تنها لوگوی نقرهای رنگ ایسوس دیده میشود و در آن سمت نیز حفرههای مخصوص خروج دما و جریان هوا، با طراحی خاصی که پیشتر آن را بر روی محصولاتی همانند پروژکتور جیبی ایسوس ذن بیم ای وان زد نیز دیده بودیم، به چشم میخورد؛ شماره سریال دیوایس به همراه اطلاعات قانونی مربوط به ثبت و مجوزهای آن نیز در پشت این گجت درج شده است.
همه پورتهای ورودی و خروجی رایانه جیبی ایسوس ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 بر روی دو لبهی سمت راست و چپ آن قرار گرفتهاند تا هنگامی که این مینی رایانه را به نمایشگر یا تلویزیون متصل میکنید، مشکلی برای دسترسی به آنها نداشته باشید. بر روی لبهی سمت راست پورت ورودی میکرو یو اس بی را مشاهده میکنید که برای پیوست کابل آداپتور شارژ تعبیه شده است و البته حفرهی مخصوص گره زدن بند محافظ نیز در همین قسمت است.
لبهی سمت چپ اما قسمت مهمتری است که یک پورت یو اس بی ۳.۰، یک پورت یو اس بی ۲.۰ و پورت ورودی جک ۳.۵ میلیمتری هدفون که برای ورود میکروفون نیز به کار میرود، بر روی این لبه قرار گرفتهاند؛ تعداد دیگری از حفرههای مخصوص تهیهی هوا بر روی هر دو لبهی دیوایس نیز تعبیه شدهاند تا علاوه بر انتقال تند دمای ساخت شده توسط پردازنده، صداهای هشدار نیز از طریق آنها به گوش کاربر برسد. البته در کنار اینها، طراحی مناسبی نیز برای هولدر مخصوص این دیوایس انجام گرفته است که ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 را از طریق آن میتوانید بر روی هر سطحی قرار دهید؛ این قطعه دارای چسبی در پشت خود است که با کندن روکش محافظ این چسب، میتوانید آن را بر روی لبههای نمایشگر، بر روی دیوار و یا حتی میز تلویزیون بچسبانید و رایانه جیبی خود را به راحتی و با خیالی آسوده، درون آن قرار دهید.
سیستم عامل و امکانات نرم افزاری رایانه جیبی ایسوس :
رایانه جیبی ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 از نسخهی خانگی و ۶۴ بیتی سیستم عامل ویندوز ۱۰ مایکروسافت کاربرد میکند و این سیستم عامل دقیقا همان است که شما بر روی کامپیوترهای دسکتاپ و یا لپ تاپ ها مشاهده میکنید. هنگامی که این گجت را از طریق پورت اچ دی ام آی و برای نخستین بار به یک مانیتور یا تلویزیون متصل میکنید، ابتدا از شما درخواست میشود که ماوس و کیبورد را از طریق پورت یو اس بی به آن متصل کنید تا رایانه آنها را بشناسد.
شما میتوانید رایانه جیبی ایسوس را از طریق هولدر مخصوص که بر روی بدنهی نمایشگر یا تلویزیون چسبانده میشود، در جای خود استوار کنید تا پیوست و دسترسی به پورتهای آن آسانتر باشد و البته فشاری نیز به هیچکدام از کابلها و لوازم جانبی وارد نشود. در این حالت پیوست را باید از طریق کابل اچ دی ام آی مخصوصی که در جعبه قرار گرفته است انجام دهید؛ این کابل نسبتا کوتاه است اما اگر هولدر را در جای مناسبی بچسبانید، قطعا به محل پورت اچ دی ام آی بر روی بدنه خواهد رسید.
پس از این، منوی پیوست به اینترنت وای فای باز میشود تا بتوانید ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 را به اینترنت متصل کنید؛ این کار برای دریافت آپدیتهای ضروری انجام میگیرد و میتوانید آن را در هنگام دیگری و از داخل خود سیستم عامل هم انجام دهید. پس از طی کردن این مراحل، تنظیمات نصب ویندوز آغاز میشود. این تنظیمات تنها برای نخستین باری که ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 را روشن میکنید، انجام میگیرد و درست مانند نصب یک ویندوز بر روی رایانه رومیزی، میتوانید ساعت و تاریخ، زبان سیستم عامل، دستیار هوشمند کورتانا، زبان کیبورد، رمزگذاری و ساخت پروفایل با نام خودتان را انجام دهید.
حالا دیگر کار همه است و شما یک رایانه جیبی به معنای واقعی واژه در انتخاب دارید که ورژن ۶۴ بیتی از دهمین نسخهی سیستم عامل مایکروسافت بر روی آن نصب شده است و بعد از تنظیمات بهینهسازی که چند دقیقه طول میکشد، این سیستم عامل بوت میشود و بعد از بارگذاری صفحهی بایوس، شما صفحهی قفل ویندوز ۱۰ را مشاهده خواهید کرد.
در سیستم عامل این دیوایس علاوه بر نرم افزارهای پیشفرض این نسخه از ویندوز همانند چند بازی و سری موبایل آفیس که مایکروسافت نسخهی رایگان آنها را در این سیستم عامل قرار داده است، تعدادی اپلیکیشن دیگر نیز وجود دارد که در بخش مشخصات نام آنها را ذکر کردیم و میتوانید از این اپلیکیشنها به طور رایگان بهره ببرید. یک نرم افزار مخصوص نیز تحت عنوان VivoRemote Center در رابط کاربری این رایانه جیبی تعبیه شده است که میانبرهایی برای دسترسی تند به تنظیمات وای فای، بلوتوث، کنترل پنل، اطلاعات سیستم، مدیا پلیر، مرورگر اینترنت و سایت یوتیوب در آن وجود دارد. البته خودتان هم میتوانید میانبر اپلیکیشنهای پرکاربرد و فولدرهای پراستفاده را در این پنجره قرار دهید تا بعدا تندتر به آنها دسترسی داشته باشید.
نحوهی کار با رایانه جیبی ایسوس چگونه است؟
همانطور که گفتیم، شما هنگام طریقاندازی اولیهی این دستگاه باید یک کیبورد و ماوس را از طریق پورت یو اس بی به آن متصل کنید. ویوو استیک پی سی TS10 از دو پورت یو اس بی بر روی بدنهی خود برخوردار است که میتوانید لوازم جانبی را به آنها متصل کنید. البته پیش از این نیز گفتیم که این رایانه جیبی از بلوتوث ورژن ۴.۱ و وای فای نیز پشتیبانی میکند، بنابراین شما توانا هستید از کیبوردها و ماوسهای بلوتوثی نیز برای کنترل آن کاربرد کنید.
توجه داشته باشید که طبق اطلاعات کمپانی سازنده، هر وسیلهی جانبی خارجی که از طریق پورت یو اس بی به ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 متصل میشود و بیش از ۵۰۰ میلیآمپر (برای یو اس بی ۲.۰) و بیش از ۹۰۰ میلیآمپر (برای یو اس بی ۳.۰) جریان میکشد، باید از طریق یک یو اس بی هاب متصل به جریان برق، به این رایانه جیبی متصل شود و نباید آن را مستقیما به پورت یو اس بی دیوایس متصل کنید.
نحوهی کاربرد از ماوس و کیبورد در محیط رایانه جیبی ایسوس ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 دقیقا همانند کامپیوترهای معمولی است و بعد از شناساندن وسیله به ویوو استیک، به راحتی میتوانید از عملکردهای مختلف ماوس و دکمههای کیبورد خود بهره ببرید. البته از آنجا که قابل حمل بودن و اشغال کمترین فضا، دو ویژگی اصلی این رایانه جیبی هستند، کمپانی سازنده روش جذاب دیگری را نیز برای کاربرد از آن در نظر گرفته و آن هم کنترل ویوو استیک پی سی از طریق تلفن همراه هوشمند است.
برای این کار کافی است نرم افزار VivoRemote را بر روی اسمارت فون اندرویدی و آی او اسی خودتان نصب کنید و گوشی را به همان شبکهی وای فای که ویوو استیک به آن متصل است، وصل کنید. سپس از طریق همین نرم افزار که بر روی سیستم عامل هم نصب است، به کنترل عملکردهای ویندوز بپردازید.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، در محیط این نرم افزار به یک تاچ پد لمسی با قابلیت اسکرول، راست کلیک و کلیک و البته یک کیبورد کامل دسترسی خواهید داشت تا دیگر نیازی به حمل کیبورد و ماوس با خودتان نداشته باشید؛ البته اگر بخواهید متنهایی طولانی تایپ کنید و در نرم افزارهایی مانند ورد از آنها بهره ببرید، احتمالا داشتن یک کیبورد فیزیکی میتواند تجربه بهتری برایتان به وجود بیاورد، زیرا در این نرم افزار موبایل لازم است که متن را وارد و سپس دکمهی Send را لمس کنید تا متن به رایانه جیبی منتقل شود و قطعا این موضوع زمانی که شما لازم است همه متن را مشاهده و آن را سریعا ویرایش کنید، میتواند بسیار حوصلهسربر باشد.
دکمههای هوم، ویندوز، بک اسپیس و اینتر نیز دارای آیکونهای جداگانهای هستند تا به سرعت به آنها دسترسی داشته باشید. در تب دوم این اپلیکیشن نیز میانبرهای بیشتری همانند دکمهی خاموش کردن، کلید تب، کلیدهای پیمایش به چهار جهت و کلیدهای کنترل پخش موسیقی را مشاهده میکنید که همه نیازهای شما برای جابهجا شدن در محیط ویندوز ۱۰ را برآورده میکنند و دیگر نیازی به لوازم جانبی دیگری نخواهید داشت؛ همچنین شما میتوانید میزان حساسیت تاچ پد ماوس و سرعت اسکرول را نیز تنظیم کنید که البته طبق تجربهی کاربری ما، مقادیر پیشفرض برای کار در این محیط مناسب هستند.
عملکرد سخت افزاری؛ ویوو استیک برای چه هدفی ساخته شده است؟
با رایانه جیبی ایسوس ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 شما یک لپ تاپ جیبی در برگزیدن دارید که از ۲ گیگابایت رم و پردازندهی اینتل اتم برخوردار است. اما به دلیل ابعاد ها بسیار کم، قطعا سازندگان ناچار به انجام بهینهسازیهایی شدهاند که این موضوع بر روی عملکرد دیوایس کارایی گذاشته است. هنگامی که دیوایس را برای نخستین بار روشن میکنید، باید مدتی برای تنظیمات آن وقت بگذارید و چندین دقیقه را هم به بهینهسازی و دریافت آپدیتهای ویندوز برگزیدن دهید، اما بعد از آن دیگر این روند طولانی را در پیش نخواهید داشت و بعد از روشن کردن این رایانه جیبی، حدودا یک دقیقه طول میکشد تا به صفحهی قفل ویندوز برسید؛ با ورود به محیط ویندوز ۱۰، همه چیز برای آغاز کار آماده است و خبری از پاپ آپهای آزاردهنده و بارگذاریهای طولانیمدت نخواهد بود.
عملکرد رایانه جیبی ایسوس ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 به عنوان یک رایانه جیبی، روان و مناسب است و سرعت اجرای اپلیکیشنها در حد قابل قبولی قرار دارد. البته این موضوع هنگامی که وارد فاز مالتی تسکینگ میشوید، تغییر میکند و تا حد زیادی، سرعت عملکرد دستگاه کاستن مییابد. به سبب محدودیتهای پردازندهی اینتل اتم سری x5-Z8350 و البته حافظهی رم ۲ گیگابایتی این محصول، هنگامی که بیش از یک تب را در مرورگر اینترنتی باز میکنید و یا چند اپلیکیشن را به طور همزمان اجرا میکنید، سرعت بارگذاریها به شدت افت میکند و باید کند شدن رابط کاربری و عملکردهای مختلف ویندوز ۱۰ را تحمل کنید. البته بعد از مدتی کار با این گجت، متوجه سطح تواناییهای آن خواهید شد و یاد خواهید گرفت که چگونه میتوانید با انجام نوبتی کارها، جلوی کند شدن بیش از حد آن را بگیرید.
فضای ذخیرهسازی ۳۲ گیگابایتی دیوایس بعد از طریقاندازی ویندوز، دریافت بهروزرسانیهای ضروری و اجرای اپلیکیشنهای مربوطه، به حدود ۱۶ گیگابایت میرسد و نکتهی منفی اینجاست که متاسفانه به دلیل عدم پشتیبانی از کارتهای حافظهی جانبی، شما نمیتوانید این ظرفیت را ارتقا دهید؛ البته ۱۰۰ گیگابایت فضای ذخیرهسازی ابری رایگان، امکانی است که ایسوس برای جبران این محدودیت در نظر گرفته است. کاربرد از این فضا تا یک سال رایگان است و بعد از آن با توجه به طرح انتخابی شما، باید سالانه هزینههایی را برای کاربرد از آن بپردازید.
پیوست به اینترنت و مرور صفحات، پخش تصاویر گوشی هوشمند بر روی نمایشگرهای بزرگ از طریق فناوری انحصاری ASUS HyStream، اجرای نرم افزارهای سری آفیس، استریم آنلاین نمایش و موسیقی تا رزولوشن فول اچ دی و پیش نمایش تصاویر و فایلهای متنی، اعمالی هستند که همگی به راحتی بر روی ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 قابل اجرا هستند. کمپانی سازنده کاربردهای مختلف دیگری را نیز برای کاربران این وسیله در نظر گرفته است که در پیوست لیست آنها را مشاهده خواهید کرد:
- انجام آسان و تند کاربریهای روزانه همانند مرور وب و تازه ها اینترنتی
- تبدیل مانیتور و تلویزیون به یک هاب هوشمند برای نمایش نمایش و محتوا
- کاربرد در محیطهای کاری، بازرگانی و اداری برای ارائهی مطلب و آموزش
- کاربرد در فروشگاهها برای اجرای نرم افزارهای حسابداری و مدیریتی
- کاربرد در بیلبوردها و تابلوهای تبلیغاتی داخلی و بیرونی با امکانات بیشتر
- کاربرد به همراه ایکس باکس برای استریم و انجام بازیها بر روی تلویزیون
همه اینها در کنار بسیاری از کاربردهای دیگر، امکاناتی هستند که از طریق رایانه جیبی ایسوس در برگزیدن کاربران قرار میگیرد. اما در نهایت برای این که قدرت سخت افزاری این وسیله را متوجه شویم، بهتر است که به سراغ تستهای بنچمارک نرم افزاری برویم تا عملکرد ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 در مقایسه با دیگر رقبا را بررسی کنیم؛ ما رایانه جیبی جدید ایسوس را با سه محصول همرده که رقبای اصلی آن هستند، مقایسه کردهایم و در نمودار زیر شما میتوانید امتیازاتی که TS10 ایسوس در مقابل لنوو آیدیا سنتر استیک ۳۰۰، کانگرو موبایل دسکتاپ پرو و اینتل کامپیوت استیک (مدل ۲۰۱۶ برخوردار از اینتل اتم ایکس ۵) در تستهای مختلف گرافیکی و فنی کسب کرده است را مشاهده کنید:
مزایا و معایب رایانه جیبی ایسوس :
مزایا
- ابعاد ها بسیار کوچک و حمل آسان
- امکان کنترل از طریق گوشی و بدون نیاز به ماوس و کیبورد
- پشتیبانی از وای فای دو کاناله و بلوتوث
- امکان پیوست مستقیم به تلویزیون و نمایشگر
- سیستم عامل ۶۴ بیتی
- نصب و طریقاندازی آسان
معایب
- عدم پشتیبانی از کارت حافظهی جانبی
- نیاز به پیوست همیشگی به جریان برق
- عملکرد نسبتا ضعیف هنگام مالتی تسکینگ
جمع بندی؛ ویوو استیک پی سی TS10 را چه کسانی بخرند؟
مدل جدید خانوادهی محصولات استیک پی سیهای ایسوس، وسیلهی جذابی است و به خصوص اگر تا به حال با هیچ رایانه جیبی کوچکی کار نکرده باشید، تجربهی بسیار هیجانانگیزی از پیشرفت فناوری را در اختیارتان قرار میدهد. اگر به دنبال این هستید که پروژههای خود را در یک گجت هوشمند کوچک ذخیره کنید و آن را به ادارات مختلف ببرید و یا میخواهید تلویزیون ۴۳ اینچی خود را به یک رایانه کامل تبدیل کنید،رایانه جیبی ایسوس ویوو استیک پی سی مدل تی اس 10 دقیقا همان محصولی است که به دنبال آن میگردید. البته حتما پیش از خرید به نتایج تستهای بنچمارک و تجربهی کار دیگر کاربران با این محصول نگاهی بیاندازید تا با فرض این که با خرید این گجت ارزانبها میتوانید رایانه دسکتاپ خود را کنار بگذارید، ناامید نشوید!
با نصب اپلیکیشن VivoRemote می توانید از گوشی هوشمند یا تبلت مجهز به سیستم عامل اندروید به عنوان ماوس یا صفحه کلید استفاده کنید. رایانه جیبی ایسوس ASUS VivoStick TS10 از تاریخ ۸ آوریل و با قیمت ۱۹۵ دلار (معادل ۲۱۵۰۰ ین) در دسترس علاقمندان قرار خواهد گرفت.
طراحی و کیفیت ساخت – 9
امکانات سخت افزاری – 8
عملکرد فنی – 7.5
ارزش خرید نسبت به بها – 8
* رایانه جیبی ایسوس ویوو استیک پی سی تی اس 10 نمایش جالبی از پیشرفت فناوری است که میتواند هر نمایشگری را به یک رایانه کامل تبدیل کند. طراحان، مهندسان، صاحبان کسب و کار، دانشجویان، گیمرها و کاربرانی که حمل کردن یک کیس کامل درون جیبشان برایشان کاربردی است، قطعا از این گجت زیبا استقبال خواهند کرد.